N-VA Willebroek

U bent hier

N-VA gaat resoluut voor coalitie zonder socialisten

Op 16 oktober 2012

Met elf zetels in de gemeenteraad is N-VA de grote winnaar van de verkiezingen in Willebroek. De SP.A van afscheidnemend burgemeester Marc De Laet bleef op negen zetels. 'De SP.A heeft zichzelf in de laatste weken van de verkiezingscampagne als coalitiepartner onmogelijk gemaakt', zegt N-VA-lijsttrekker Eddy Bevers.

'De kiezer gaf ook een heel duidelijk signaal. We gaan resoluut voor een meerderheid met CD&V, Open VLD en Groen. Die heeft 16 van de 27 zetels. 'Er is geen toenadering tussen N-VA en SP.A', zegt Bevers.

CD&V verloor een zetel en heeft er nog drie. 'Hoewel we een zetel verloren, heeft CD&V de sleutel van de coalitie in de hand. Ik wil met iedereen praten. We gaan mee met de partij die ons de meeste ruimte geeft om ons programma te realiseren', zegt schepen en lijsttrekster Tinneke Huyghe.

Open VLD zegt nee

'We zijn zowel door SP.A als N-VA gevraagd. We hebben SP.A laten weten niet met hen in gesprek te gaan om een meerderheid te vormen. Met N-VA doen we dat wel', zegt Open VLD-verkozene Frank Vanwelkenhuysen. Dat maakt meteen een coalitie van SP.A, CD&V, Open VLD en Groen, zonder N-VA, onmogelijk.

'Ook Groen kan zeker een meerwaarde zijn voor de coalitie', zeggen zowel Eddy Bevers als Frank Vanwelkenhuysen. 'We willen een bestuursmeerderheid waar elke partij zijn steentje toe kan bijdragen. Ik zal me vanaf januari als nieuwe burgemeester ook voltijds inzetten voor die taak', zegt Eddy Bevers (49).

Als het lukt deze regenboogcoalitie te vormen, wordt de SP.A, na 91 jaar de burgemeesterssjerp te hebben gedragen, vanaf januari wellicht voor zes jaar jaar in de oppositie buitenspel gezet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is