Tramtracé Willebroek-Brussel

Op 7 december 2013

Het actiecomité 'Geen tram in mijn tuin' is, samen met het gemeentebestuur, heel tevreden met de beslissing van de Vlaamse regering over het tramtracé Willebroek-Brussel.

WILLEBROEK - De Vlaamse regering keurde gisteren ook het tracé goed van de sneltramlijn die langs de A12 Willebroek met Brussel moet verbinden. Op Willebroeks grondgebied volgt die sneltramlijn het terugvaltracé tussen de A12 en het Fort van Breendonk.

De tram zal dus niet het voorkeurtracé volgen dat door De Lijn uitgetekend werd. Dat tracé liep achter en langs een tweehonderdtal tuinen aan de Breendonkstraat, in de wijk Meerhof en de Europawijk. Tegen dat mogelijke tracé kwam protest van het actiecomité Geen tram in mijn tuin. ‘We zijn blij dat de Vlaamse regering ons advies volgde en voor het terugvaltracé koos’, reageert burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

'We zijn heel tevreden met het Sinterklaascadeau dat de Vlaamse regering ons vandaag bezorgde. De nieuwe sneltramlijn Brussel-Willebroek, die ongetwijfeld een meerwaarde zal betekenen voor onze gemeente, komt op de plaats die voor iedereen de minste hinder oplevert, tegen de A12', zegt Peter Van Bockland, woordvoerder van  het actiecomité Geen tram in mijn tuin.

'We willen daarom de 500 bewoners uit onze buurt bedanken die onze petitie ondertekenden. Met die petitie konden we het gemeentebestuur en De Lijn wakker schudden. En hen overtuigen dat er geen maatschappelijk draagvlak was voor de oorspronkelijke tracékeuze. Zonder die petitie, en dus zonder tegenwind, had de Vlaamse regering vandaag (vrijdag; red.) wellicht voor het tracé langs de achtertuin van zo'n 200 woningen gekozen', zegt Van Bockland.

'We willen ook de burgemeester en het gemeentebestuur bedanken, die ons hebben gesteund om bij De Lijn en de Vlaamse overheid te pleiten voor het traject tegen de A12. En we willen ook zeker De Lijn niet vergeten. Er was ook bij hen bereidheid tot een inhoudelijk debat en het herbekijken van alle mogelijke tracés. Na afweging heeft De Lijn uiteindelijk minister Crevits geadviseerd om het traject tegen de A12 te realiseren. Het gezond verstand heeft gezegevierd. Maar we blijven waakzaam. We blijven het dossier nauwgezet opvolgen, tot de tramlijn ook effectief gerealiseerd zal zijn. Om te zorgen dat de overlast van de sneltramlijn voor onze buurt tot een minimum beperkt kan worden', zegt Peter Van Bockland nog.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is