N-VA huldigt oprichter Volksunie Pierre De Smedt

Op 21 november 2011

Pierre De Smedt wordt door velen als een levend geschiedenisboek omschreven, in het bijzonder als het om de Willebroekse of nationale politiek gaat. Afgestudeerd als licentiaat handels- en financiële wetenschappen wou hij " Vlaanderen economisch op de kaart te zetten".

"Je mag stellen dat ik aan de wieg heb gestaan van de nationale Volksunie. In 1961 ben ik gestart met een lokale afdeling van de Volksunie in Willebroek, nu vijftig jaar geleden. Onze eerste gemeenteraadsverkiezingen vonden plaats in 1964. Op een van die pamfletten stond een foto van wielrenner Rik Van Looy met de slogan 'Doe zoals Rik Van Looy en stem VU'. Supporters van wieleridool Van Looy kwamen van heinde en verre naar Willebroek om zo'n pamflet te vragen. Op de duur bood men er 20 frank voor", haalt Pierre De Smedt al lachend herinneringen op.

Mars op Brussel

De Vlaamse Beweging liep als een rode draad door zijn leven. De VU-reflex kwam er na zijn legerdienst. "Ik was er bijvoorbeeld in de jaren zestig bij met de mars op Brussel waar honderdduizend Vlamingen meer rechten eisten. Later ben ik Geert Bourgois blijven steunen omdat hij de roots van de Vlaamse Beweging niet liet vallen en ze implementeerde in de nieuwe partij N-VA", zegt Pierre De Smedt.

Vrachtwagens vol geld

De Willebroekenaar was ook de man achter het idee - uitgevoerd door Bart De Wever - om met enkele vrachtwagens vol geld naar Wallonië te rijden om zo de geldtransfers van Vlaanderen naar Wallonië aan te klagen. "Als voormalig bedrijfsleider - inmiddels gaf ik de fakkel door aan mijn zoon - kan ik dit economisch niet aanvaarden. Die geldstromen hadden allang afgebouwd moeten zijn", zegt De Smedt. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is